Lifli Gıda Nedir?
Lif, alınmış olan gıdaların bağırsak enzimleri aracılığı ile sindirilmediği bölümdür. Besin lifleri su içerisinde çözünür ve suda çözülemeyen gıdalar olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Her iki lif çeşidinin farklı rahatsızlıkların tedavisinde ve vücutta oluşan belirtilerinin daha fazla hafifletilmesi için farklı faydaları yer almaktadır. Suda çözünebilen lif içeren gıdalar, kan şekerinin her zaman sabit tutulması ve kişide bulunan kötü kolesterolün etkin şekilde düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Suda çözülemeyen lif, kabızlığı problemlerini gidermek ve sindirim sistemi hastalıklarını en aza indirmek için kullanılmaktadır.
Su Çözünebilen Lifli Gıdalar
Su içerisinde çözünebilen lif isminden de anlaşılacağı üzere bağırsak içlerinde çözülerek jel kıvamında bir maddeye dönüşmektedir. Bu jel benzeri madde türü sindirim sisteminin hızını düşürerek tokluk hissini uzatabilmektedir. Çözünme derecesindeki besin lifleri kanda yer allan kolesterol düzeyinin korunmasına ve sindirimi son derece yavaşlattığı için daha çok yemeklerden sonra oluşan kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesini sağlamaktadır. Bu gıdalar tam tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzelerden oluşmaktadır.
Suda Çözünmeyen Lifli Gıdalar
Gıda aracılığı ile alınan ve suda tam olarak çözünmeyen fiber bağırsak hattında sindirilmeden hareket etmektedir. Bu tür gıdalar bağırsak hareketine yardımcı olmak adına kabızlığı önlemekte ve kabızlığa bağlı olarak bulunan diğer sorunların tedavisine her zaman yardımcı olmaktadır. Beslenme uzmanları suda tam olarak çözünmeyen lifli yiyecekleri tokluk durumunu uzatması nedeniyle diyet yapanlara önerebilmektedir. Kiraz, ananas, üzüm, havuç, portakal, yeşil fasulye ve mısır bu kategoriye girmektedir.
Lifli Besinlerin Önemi
Besin lifinin sağlık için etkisi tartışılamaz bir gerçektir. Düzenli şekilde çözünen ve çözünmeyen besin lifli gıdaları tüketen kişiler tüketmeyenlere göre kalp ve damar hastalıklarına daha zor yakalanmaktadır. Yine lifli gıdalarla beslenen kişilerin yaşam kalitesi ve yaşam süresi artmaktadır.